Recepty z Cajle
Polievky
Fazuľová polievka
Polievku varíme z uvarenej fazule, zásmažky, 2 – 3 zemiačkov, nakrájaných na kocky, papriky, posekaného zeleného petržalu, soli a ak ju varíme na kyselo, pridáme aj smotanu, zátrepku. Smotanu môžeme nahradiť mliekom.
Zápražka – pražíme masť
Zátrepka – do vody dáme múku a soľ a miešame. Nalejeme ju až do uvarenej polievky.
Zemiaková polievka
Do kastróla s vodou vložíme zápražku, viac vody a menej zemiakov, petržlen, soľ a varíme.
Paradajková polievka
Do vody vložíme zásmažku, pretlačené paradajky, zemiaky, soľ, cukor a ryžu, keď zostala uvarená z jedla z predchádzajúceho dňa.
Hlavné jedlá
Zemiaková omáčka
Do kastróla vložíme viac zemiakov a menej vody. Zemiaky nakrájame na kocky, aby sa uvarili. Zmes posolíme. Do uvarenej omáčky vlejeme zátrepku a ocot, ak ju varíme na kyselo. K hotovej omáčke podávame vajíčko.
Nedeľné jedlo
Kúpime ½ kg hovädzieho mäsa, ktoré uvaríme v polievke spolu s 2 ováranými zemiakmi, slížmi a zeleninou: mrkvou, petržalom a kalerábom. Po uvarení polievky z nej vytiahneme mäso, zemiaky a zeleninu a necháme v nej slíže. Polievku podávame ako prvý chod, druhým chodom je hovädzie mäso, so zemiakmi a zeleninou.
Slíže
Zamiesime cesto z hrubej múky, 1 vajíčka, vody a soli, alebo aj bez vajíčka. Tvrdo zamiesime, rozvaľkáme a nakrájame rezance.
Perky
Zamiesime cesto z hrubej múky, 1 vajíčka, vody a soli, alebo aj bez vajíčka. Mäkko zamiesime, rozvaľkáme a nakrájame štvorce. Na štvorce natrieme slivkový lekvár a kraje spojíme, čím nám vznikne trojuholník. Perku môžeme vytvarovať aj do tvaru guľky.
Koláče
Špicbuch
Zamiesime cesto z vajíčka, múky, cukru a margarínu. Z tohto cesta 1/3 odložíme a zvyšok rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto položíme na vymastený plech a natrieme slivkovým lekvárom. Z odloženej 1/3 cesta rozvaľkáme šúľky. Z tých urobíme mreže, ktoré poukladáme na koláč. Hotový koláč dáme upiecť.
Závin
Zamiesime cesto z 1 kg múky, masla, 2-3 žĺtkov, cukru, štipky soli, kvásku. Keď nakysne, naplníme ho a zavinieme. Na Cajle sa robili tieto druhy:
Makový – do závinu vložíme mak zmiešaný s klinčekom.
Tvarohový – do závinu vložíme zmes vytvorenú z tvarohu, 1 žĺtka a citrónovej kôry.
Orechový – do závinu vložíme orechy zmiešané s vanilkou
Štrúdľa
Zamiesime cesto z vajíčka, cukru, lyžičky octu a malého množstva masti. Položíme ho pod teplý kastról a necháme odstáť. Potom cesto rukami ťaháme. Dlhú štrúdľu naplníme hroznom, makom alebo opraženou strúhankou. Na plechu ju zatočíme, aby sa nám tam zmestila.
Posúchy
Zamiesime cesto z múky, žĺtka, margarínu, cukru, mlieka a kvásku. Rozvaľkané cesto prenesieme válkom na plech. Na povrch koláča môžeme poukladať slivky, marhule, ríbizle, oškvarky alebo smotanu s kôprom.